Načítavam moment...
Momentálne nie ste prihlásený

Chlebom a soľou (Späť na článok)

Pridajte priamu reakciu k článku

1 2 3 > >>

Hodnoť

 

Pre menejpocetnu navstevu su bochnik chleba a solnicka trochu predimenzovane. V KA sa mi osvedcilo kupovat slane pracliky, to jeden zje na posedenie.
 

Miro,

ani som nevedel, že Ty si štepený zajac. Krupinčanov (KA) volajú štepenými zajacmi:-)
 

 

Janko, ja stepeny zajac, co ani len netusim, kde na Slovensku sa Krupina nachadza? ;-)
 

Miro,

staré kráľovské mesto v Honte, rodisko o. i. Sládkoviča...
 

 

Ze Krupinu volali Somarovce, pre mnozstvo somarov, na ktorych z okoli dovazali tovar na krupinsky trh som vedel. Mamina sesternica mala v kuchyni aj obraz, na ktorom bol vpredu nalozeny somar a v pozadi krupinsky trh. Ako vzniklo pomenovanie stepeny zajac mi volako uslo.
 

Už si nepamätám,

ako to vzniklo, ale viem, že kedysi dávno to bolo v Roľníckych novinách. Bol tam seriál o našich obciach a ku každej bolo, ako ich obyvateľov prezývajú a prečo.
 
Hodnoť

cerstvy chlieb

bez vylepsenia maslom ci mastou iba osoleny je lahodka.

Ibaze to musi chlieb - a nie ta poloupecena chemicka hmota predavana v hypermarketoch pod nazvom chlieb.
 

 

....súhlasím!
 

presne tak,

ten z obchodu ma skoro vzdy taku kyselkavu prichut. niet nad domaci upeceny chlebik, pocas pecenia slanou vodou potierany, s chrumkavou korkou, a pre mna aj s tym masielkom navrchu. mnam:)
 

 

Spravny chlieb ma mat mierne kyselkavu chut. Dokonca ked pouzivas namiesto volakedajsieho kvasku cerstve pekarske drozdie, odporuca sa dat do cesta trochu octu. Bez ohladu na recepturu to ale ma byt riadne vypeceny chlieb, v krajnom pripade aj s priemyselnej pekarne. To co ponukaju dnesne male pekarne, je vsak spravidla ogrilovana knedla. Najprv sa to na pare uvari a potom strci na chvilu pod infraziaric.
Na rozdiel od klasicky peceneho chleba, ktory sa ma piect minimalne 1 hodinu na kazde kilo cesta, je ta ogrilovana knedla hotova za pol hodiny bez ohladu na to, ci ma 350, alebo 1200 gramov. To uz nehovorim o skutocnosti, ze tmavy chlieb je dnes najcastejsie chlieb z bielej psenicnej muky, prifarbeny karamelom, alebo cigoriou. Vsak ked ludia chcu byt klamani a este su za to ochotni priplatit, preco im nevyhoviet! Razny, pripadne celozrnny chlieb ma nizsi obsah lepku a teda tak sa pekne nenafukne pri kvaseni a naslednom peceni a ludia chcu nadherne nakysnuty chlieb.
 

 

to prifarbovanie akoze tmaveho chleba poznam... ale to s tou ogrilovanou knedlou som asi radsej nemala citat, ak je to pravda :(((
 

Mne sa

pri písaní článku vybavil prievozský chlieb. Neviem, či si z Bratislavy, ale ak áno, určite vieš, o akú lahôdku išlo:-)
 

nie som,

ale ak si pouzila minuly cas zamerne, tusim, o aku lahodku asi islo.

My v KE sme mali tzv. jasovsky chlieb, kym jeho vyrobcu velkokapacitna konkurencia neznicila.
 

Tak to

bude niečo podobné... Na prievozský chlieb sa stáli rady a rozchytal sa ešte teplý. Dostať ho kúpiť dodnes, ale nie je to ono.
 

Chodievali sme trolejbusom už neviemakým

do Prievozu, mávali sme tam nejaké semináre, tuším z brannej výchovy, a na polceste nastupovali ľudia s chlebmi a celý autobus začal krásne voňať - roky 1978,79.
 
Hodnoť

Nuž ja teda

pšeničný nemám rád. Radšej ražno-pšeničný (vyrážkový). Pšeničná múka je na koláče, ktorých sa človek aj preje, ale dobrého chleba nikdy.
 
Hodnoť

 

idem si hned dat za krajec.
(mozem aj sam,a lebo ma musi nim niekto privitat? alebo nim privitam pekne rano a hotovo:))
 
Hodnoť

a to fakt

si vazeny pan americky prezident dovolil odmietnut ponuknute pohostenie?? teda...
odkial to mas? to by som si rada precitala.
 

A nespomínač si

na podávanie ruky v rukavičke svojmu najvernejšiemu priateľovi? Nie každý ovláda základné zásady slušnosti.
 

Janko, na to som sa pytal

v Nemecku, kde som bol na skok, kratko po Bushovej navsteve. Domaci mi hovorili, ze to zaregistrovali aj ich media. Vraj to este neurobil. Neviem, pripada mi to skor ako "toaletny defekt"(Lasica a Satinsky:) nechce sa mi verit, ze by bol hlupakom, ako ho zvyknu casto titulovat nasi "znalci" US pomerov. V rukaviciach sa ruka nepodava ani v USA.

 

1 2 3 > >>

Najčítanejšie


  1. Július Kovács: Boris s háremom 3 477
  2. Martin Fletcher: Rock For People Home aneb komorně v Hradci Králové 1 702
  3. Martin Fletcher: Open Air Program – Letos jinak aneb skvělá nálada na Kavčím plácku 1 631
  4. Martin Fletcher: Vysvědčení v kapse, s námi v Tongu bav se! 1 563
  5. Ondrej Prostredník: No tak tú Polckovú vyhoďte, keď vám tak vadí! 1 219
  6. Věra Tepličková: Boris Kollár prezradil tajomstvo súdržnosti koalície 1 164
  7. Jozef Sitko: Intenzívny médií lynč – pokus o rozpad koalície 1 135
  8. Peter Kollega: Zbabelý komunistický diktátor Robert F. odhodil nátelník 907
  9. Martin Špaček: Chorvátsko? Báť sa? 888
  10. Oliver Andrejčák: Stále len rozpráva, rozpráva, rozpráva... 702

Rebríčky článkov


  1. Marcel Burkert: Praděd, Olomouc, Dolnými dierami... zachádzka do poľských Z. Tatier & Potulky SR a ČR X.
  2. ADRA Slovensko: On the way out of second-class citizens role. Meet Tani from Egyptian minority in Albania
  3. Pavol Dančanin: Teória zjednotenia – extrakt
  4. Martin Žilinčík: Rozdelené Poľsko
  5. Štefan Vidlár: Buchnútý na huavu Záhorák
  6. Július Kovács: Gott nesiaha Krylovi ani po členky. Takže maestro negratulujeme.
  7. Radovan Čipka: Sérioví vrahovia I.: Upír z Niterói
  8. Pavol Dančanin: Marginálie
  9. Štefan Vidlár: Hlasu hlas
  10. Miriam Studeničová: Nešťastie s názvom meditácia